Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه جامعه خبرگزاری فارس - سعید نبی: برگزاری نشست مشترک بررسی عملکرد دستگاه‌های متولی اجرای قانون هوای پاک در کمیسیون اصل نود مجلس، با مدیریت فراکسیون محیط زیست و حضور متهمان اصلی و دولتی بحران آلودگی هوای کلانشهرها را می توان از چند از نظر به فال نیک گرفت و از چند زاویه برای خود به عنوان یک شهروند که در شهر از حوق عامه ایی برخوردار است افسوس خورد و متاسف شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما قبل از آن می خواهم برای روشن شدن اهمیت برگزاری این نشست و ورود مجلس به آن  به آمارهای زیر تامل کنیم.

لیلا نظری سخنگوی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران دی‌ماه 99 را ناسالم‌ترین ماه امسال اعلام کرده که در برخی از نقاط شاخص کیفیت آلودگی هوای تهران از 200 یعنی وضعیت قرمز هم گذشته و بنفش شده است یعنی بسیار ناسالم برای همه مردم شهر تهران. از 7 دیماه  به جز یک روز، هوای تهران ناسالم بوده و در مجموع 11 روز هوای تهران برای همه شهروندان ناسالم و 10 روز ناسالم برای گروه‌های حساس و فقط سه روز سالم بوده است.

آنچه به این آمارها اهمیت می‌دهد سلامت و کیفیت سلامت شهروندان است تا آنجا که مشاور وزیر بهداشت هم در اعتراض به این نتیجه عملکرد دستگاه‌های دولتی و عدم اجرای درست قانون هوای پاک در هشداری اعلام می‌کند آلودگی هوا یکی از پنج عامل اصلی مرگ و میر در کشور است.  بطوری که سالانه بیش از ۳۹ هزار نفر در ایران جان خود را به دنبال این مسئله از دست می‌دهند، اگرچه بسیاری از این افراد از بیماری‌های زمینه‌ای رنج می‌برند اما به دنبال آلودگی هوا و تشدید علایم ممکن است جان خود را از دست بدهند.

به گفته جهانپور، آلودگی هوا هزینه‌های بسیاری را برای نظام سلامت کشور وارد می‌‌کند و در تحریک و تشدید بیماری‌های تنفسی، قلبی و ریوی و کاهش کارایی آن‌ها، افزایش مصرف دارو و بستری شدن نقش موثری دارد و باری را به نظام اقتصادی و مالی کشور تحمیل کند. حال یاداروی کنیم که سبب تشدید بروز بیماری کرونا و آنفولانزا در کشور هم خواهد شد.

البته همین چند روز پیش بود که پیروز حناچی شهردار تهران متهمان اصلی آلودگی هوای تهران را اینگونه اعلام کرد  "صنایع : 40 درصد، اتوبوس ها و مینی بوس‌ها : 17 درصد، کامیون ها 16 درصد، خودروهای سواری 14 درصد، موتورسیکلت‌ها 10 درصد و دیگر بخش ها 3 درصد در آلوده کردن هوای تهران نقش دارند." که در واقع یک جمع بندی می‌توان گفت صنایع دولتی، و شبه دولتی، نیروگاه ها و پالایشگاه ها و کارخانه ها و خودروسازان مسبب اصلی آلودگی هوای شهرها هستند و نقش مردم در آلودگی هوا کم است.

اما در این بین به اسم رمز مازوت و گازوئیل هم که این‌روزها بسیار از کارشناسان به عنوان عنصر متهم اصلی آلودگی هوای کلانشهرها و خصوصا تهران از آن یاد می شود باید دقتی کنیم و اینکه تحلیل کنیم آیا این مساله نیز ناشی از افزایش مصرف مردم است یا دلیل دیگری دارد؟ مازوت یا نفت کوره سوخت بی‌کیفیت سرطانزایی است که ارزش حرارتی بالایی داشته و قیمت بازار جهانی آن نیز بالاست چرا که هر تن مازوت بسته به گرید آن حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار قیمت گذاری می شود. البته باید اشاره شود  مشکل اصلی مازوت، گوگرد بالای آن است که در احتراق علاوه بر اکسیدهای گوگرد، سولفات‌ها و نیترات‌ها و ذرات معلق را هم منتشر می‌کند.

حال اگر به گفته کارشناسان این امر دقت کنیم متوجه می شویم که کیفیت مازوتی که در ایران تولید و مصرف می شود با سهم 3 درصدی گوگرد، 7 برابر استاندارد جهانی گوگرد دارد که اگر قدیمی بودن پالایشگاه‌ها و نیروگاه های ایران و پایین بودن فناوری‌های تولید آنها را به آن اضافه کنیم متوجه می شویم که چگونه دولت از انجام قانون هوای پاک در بهینه کردن مصرف سوخت و تجهیزات نیروگاه ها و عدم بهره‌وری برای اجرای طرحهای تولید انرژی پاک همچون طرحهای خورشیدی و بادی عدول کرده و چگونه به حقوق عامه شهر و مردم یکشهر احتمالا طی یک برنامه اجرا نشده 7 ساله و توجه به سند چشم انداز شاید با بی تدبیری آسیب وارد کرده است. حال به گفته کارشناسان استفاده برخی نیروگاه ها هم از گازوئیل آنهم با درصد بالای گوگرد برخلاف استانداری های جهانی هم که جای خود دارد.

البته اجازه دهید در پاسخ به گفته کارشناسان دولتی که مازوت را صادر می‌کنیم به یک نکته اشاره کنیم که در کشورهای اروپایی، بیشتر مازوت به کک نفتی، سوخت دیزل و یا حتی بنزین تبدیل می‌شود و یا به‌عنوان سوخت در کشتی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و این بر عکس شرایط این‌روزهای کشور است از مازوت و گازوئیل بیشتر برای سوخت نیروگاه‌های بخار، کارخانجات سیمان و برخی واحدهای صنعتی استفاده می‌شود.

اما این بی تدبیری، در مجلس توسط سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست بی پاسخ نماند تا جایی که او اشاره کرد: بررسی‌های کارشناسی ما نشان می‌‌دهد، خاموشی و قطعی برق در این فصل و برخورداری از هوای به‌شدت ناسالم، ماحصل و نتیجه بی‌کفایتی محض از سوی مسئولان مربوطه است، جز این، دلیل دیگری نمی‌توانم بیان کنم. بیشتر باعث آزردگی مردم می‌شوند تا پاسخ دادن به سوالها و کار منطقی و اصولی، ما همواره عادت کرده‌ایم که کم‌کاری‌ها را بر دوش مردم بگذاریم و این نابخشودنی است که تصمیم‌گیران و مجریان بخواهند قصور و کم‌کاری‌های خودشان را روی دوش مردم بگذارند، این پاک کردن صورت مسئله و حل مسئله نیست، مصرف گاز در شهر تبریز طی هفته‌های اخیر کمتر از سال گذشته بوده است، چطور می‌شود که در این شهر هم شاهد آلودگی هوا و هم افت فشار گاز هستیم؟! متأسفانه امسال نه‌تنها برای حل مشکل آلودگی هوا دلسوزی نشده، بلکه رسماً با بی‌اهمیتی نیز مواجه شده است. چقدر باید خسارت دهیم و برای مردم نیز نارضایتی ایجاد شود تا چاره اساسی برای مشکل آلودگی هوا تدبیر شود؟ خط انتقالی که سوخت بنزین یورو4 را منتقل می‌کند، گازوئیل و نفت گاز را نیز انتقال می‌دهد، در پالایشگاه‌ها، در خطوط انتقال حلال تزریق می‌کنند که در لوله رسوب نکند، این راهکار درست نیست، از طرف دیگر بنزینی که می‌خواهد با استاندارد یورو 4 به جایگاه‌ها عرضه شود، حاوی حلال و بخشی از گازوئیل نیز هست که اصلاً این بنزین، یورو4 نیست و ماهیت خودش را از دست داده و در تشدید وضعیت آلودگی هوای شهرها مؤثر است.

نکاتی که سمیه رفیعی در نشستی که با وعده قبلی به صورت لایو در شبکه های مجازی پخش می شد بر روی آن تاکید کرد و تلاش می‌کرد در حضور حضور نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل نود برای جلوگیری از دریافت آمارهای تکرای سالهای گذشته و انداختن مسئولیت دستگاه های متولی به گردن یکدیگر، با شیوه استدلال استقرایی از میان این دستگاه های متولی آلوده کردن هوا، داده جمع‌آوری کند تا در حضور سایر ناظرین، فرضیه این اتهام را تکمیل کرده و در نهایت نظریه بی‌تدبیری و سوء مدیریت دستگاه‌های دولتی را در کنترل آلودگی هوای کلانشهرها خصوصا در بخش منابع ثابت طی 20 سال گذشته و اخیرا طی 3 سال اخیر با مصوب شدن قانون‌های هوای پاک به اثبات رساند. چرا که دائما در این نشست تاکید می کرد آمار دقیق بدهید صورتجلسه می شود و دائما نقب می زد اگر نمی شود بر روی آلاینده های متحرک مسلط بود می شد آلاینده های ثابت را در طی این چند ساله کنترل و سیستم  های مصرف سوخت آنها را بهینه کرد. بخشی از بودجه اش را در قالب های مختلف دریافت کردین پس چرا نشده؟ 

نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل نود هم با تایید صحبتهای رفیعی اشاره کرد: "ذات این کمیسیون شبه قضایی است به این صورت که از دستگاه‌های مطالبه می‌کنیم و این امر تنها در قالب توصیه نبوده بلکه نسبت به رسیدگی به تخلفات صورت گرفته از ظرفیت قضایی استفاده می‌کنیم، دستگاه‌های متولی باید در رابطه با سوالاتی که از آنها مطرح شده در این بازه زمانی مشخص گزارش لازم را ارائه کنند و هرگونه تأخیر یا ارائه گزارش کذب جرم‌انگاری شده و مجلس از بعد نقش نظارتی که برعهده دارد به این موضوع ورود می‌کند."

هرچند با وجود همه تلاشهای این مسئولان ناظر متاسفانه این جلسه نیز به مانند سایر جلسات دیگر در این حوزه حاوی خروجی مشخصی نبود و نتایج و گزارش عملکردی دستگاه ها با میزان سقف تخلفات به نشستهای دیگر کشیده شد اما مشخص بود که دستگاه های متولی دائما از پذیرش مسئولیت شانه خالی می‌کنند و مسئولیت را به مانند توپ فوتبال دائما بر روی زمین یکدیگر و کسری و عدم تخصیص بودجه می‌اندازند، البته این جلسه که با حدود 20 میهمان متولی آلودگی هوای کلانشهر ها برگزار شد وجوه تمایزی هم با سایر جلسات هم شکل خودش داشت، که از بارز ترین وجوه آن، برعکس نشست کاملا دولتی مدیریت مصرف سوخت زمستانی که با مدیریت وزیر کشور در تاریخ 14/10/99 و با حضور وزاری مسئول  برگزار شده بود،  اینبار به مانند اکثر اوقات، "مردم" بازنده اتهام آلوده کردن هوای کلانشهر ها نشدند و ما هم به عنوان مردم فهمیدیم که می شود در کشور نشستی برگزار کرد و مردم متهم اصلی آن نباشند.

یکی دیگر از این وجوه تمایز،  آمارهایی بود که از قبل توسط خود فراکسیون و البته آنالیز آمارهای دستگاه های دولتی تهیه شده بود که مشخص می کرد دولتی ها بر همه چیز خصوصا در این 3 ساله که قانون هوای پاک مصوب شده، اولویت تخصیص بودجه و عملکرد داشته اند جز حفظ جان مردم از تنفس پاک. 
برای این منظور نگارنده شما را دعوت می‌کند به بررسی کلیات نکاتی که توسط متولیان امر در این جلسه مطرح، تایید و بر آن تاکید شد.

سیدمصطفی آقامیرسلیم با تاکید بر اینکه باید به دنبال ریشه آلودگی هوا باشیم، تصریح کرد: مسئولان شهرداری در این قضیه مقصر هستند، زیرا با بلندمرتبه سازی ها، راه رفع آلایندگی ها را مسدود کردند. قرار بود وزارت نفت در سال 90 استاندارد یورو 4 را عملیاتی کند و در حال حاضر باید یورو 6 مورد توجه قرار می گرفت اما متاسفانه نسبت به این موضوع بی توجهی شده است.

معاون عمرانی وزارت کشور هم اشاره کرد "10 درصد آلایندگی هوا مربوط به حمل و نقل عمومی درون شهری و نوسازی آنها آلودگی را 5 درصد کاهش می دهد."

در ادامه مناف هاشمی معاون شهردار تهران هم گفت: حوزه حمل و نقل در چند سال گذشته کاملا مظلوم واقع شده و هیچ اراده ای برای نوسازی این ناوگان در دولت وجود ندارد. همچنین برای نوسازی تاکسی ها به هر میزان که وام دادیم، قیمت خودروها از آن میزان بالاتر رفت.

جولایی نماینده شرکت ملی گاز اشاره کرد: اولویت و خط قرمز شرکت ملی گاز تامین بخش خانگی و گرمایشی است. در سال  830 میلیون متر مکعب گاز شیرین به کل کشور تزریق می شود که در حال حاضر 615 میلیون مترمکعب مصرف خانگی است. صادرات مصرف گاز در حال حاضر و در شرایط تحریم حداکثری به کشورهای عراق، ارمنستان، ترکیه و نخجوان صورت می‌گیرد و طبق دستور وزیر نفت به کشور عراق که می‌بایست 50 میلیون متر مکعب صادر می‌شده در حال حاضر و در زمستان 7 میلیون متر مکعب، به کشور ترکیه از 30 میلیون مترمکعب قرارداد 20 میلیون مترمکعب و به ارمنستان و نخجوان هر کدام یک میلیون متر مکعب تزریق می‌شود. 

از مهمترین نکات خروجی این نشست این بود که تایید شد برخی نیروگاه های کشور 50 درصد مازوت می سوزانند و یا از سوخت گازوئیلی استفاده می‌کنند که بسیار خطرناکتر از مازوت است. مصرف مازوت را دبیر شورای عالی امنیت ملی ابلاغ کرده، که هم نیروگاه هایش را  مشخص کرده به مانند نیروگاه شازند اراک و هم مقدار مصرفش را که البته در اینجا سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست تاکید می کند، اینقدر نگویید شورای عالی امنیت ملی گفته است مازوت بسوزانید و در کجا بسوانید! قطعا این تصمیم شورای عالی امنیت ملی بر اساس نظرهای مکتوب کارشناسی خود شما دستگاه‌های متولی دولتی گرفته شده و به خود شما ابلاغ شده، از آن نظرات بگویید که با سکوت دستگاه های دولتی همراه بود.

و البته یکی از مهمترین طنزهای تلخ این نشست این بود که نائب رئیس فراکسیون محیط زیست به آن اشاره کرد و گفت مشخص شده تجهیزات و دستگاه های تست و چک کردن معاینه فنی در کشور غیر استاندارد هستند و این یعنی با دستگاه های غیر استاندارد، استاندارد خودرو ها را چک می کنند و در پایان این آمارها، این مرثیه ای شنیدنی بود: 

درصد انجام تکالیف دولتی در قانون هوای پاک بر اساس نظر خواهی و خود اظهاری که سازمان محیط زیست تهیه کرده بود مشخص شد در 3 سال گذشته، وزارت کشور 32 درصد، وزارت نیرو 25 درصد، استاندارد 27  درصد، وزارت صمت 36 درصد، وزارت نفت 85 درصد، وزارت کشاورزی  87 درصد، 

وزارت راه و شهرسازی 72 درصد، سازمان برنامه بودجه 0 درصد و سازمان محیط زیست با خود اظهاری خودش 85  درصد به تعهداتش در قانون هوای پاک عمل کرده است که البته جای تامل است که این سازمان که وظایف نظارتی‌اش در ذیل وظایف سایر دستگاه های دولتی تعریف می شود چطور به این عدد رسیده که هوای این روزهای کلانشهر ها به حدی بحرانی است که باید همچنان منتظر باد بود.

فازغ از این نکات، این جلسه ویژگی مهم دیگری هم داشت، اینکه مشخص شد در این سالها در کشور فراکسیون محیط زیستی در مجلس تشکیل می شده و چقدر می‌توانسته از ظرفیت‌های نظارتی و قانونگذاری خود به نفع حقوق عامه استفاده نماید که متاسفانه به دلیل نگاه لطیف اعضای آن تا قبل از این دوره از آن غفلت شده است. نگارنده امیدوار است که این نگاه منسجم، بی تعارف نظارتی و بر پایه علم، فراکسیون محیط زیست این دوره که با حمایت دستگاه های قضایی و سایر متولیان نظارتی در کشور همراه شده و به آن قوت بخشیده است جایگاه اصلی نظارتی محیط زیست در کشور را در این دوران که سازمان محیط زیست در دولت اصولا تبدیل به ماشین امضای دستگاه های دولتی و اجرایی شده به جای متولی امر نظارت بر انفال و حقوق عمومی، مطابق اصل 50 قانون اساسی احیا کرده و فارغ از توجه به منافع و سلایق جریان های سیاسی تا پایان این دولت و در ادامه در دولت آینده نیز با هر گرایش و سلایق سیاسی حفظ کند، چرا که هوا همچنان آلوده است و از وضعیت قرمز عبور کرده و بنفش شده است و مردم منتظر باد و البته پاسخ دقیق و مشخص کردن متخلفان و میزان سهل انگاری و جرم آنها در این تخلف عدول کرده از قانون هوای پاک هستند. 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: محیط زیست آلودگی هوا شهر صنعتی فراکسیون محیط زیست سمیه رفیعی مجلس شورای اسلامی مازوت پالایشگاه شازند شورای عالی امنیت ملی مناف هاشمی شهرداری تهران نصرالله پژمانفر جولایی ناوگان حمل و نقل فراکسیون محیط زیست دستگاه های دولتی دستگاه های متولی میلیون متر مکعب قانون هوای پاک آلودگی هوای حال حاضر هوای تهران نیروگاه ها آلودگی هوا سال گذشته دستگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۹۴۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: بنیاد ملی نخبگان پیش‌نویس لایحه قانون حمایت جامع از نخبگان ایرانی را در ۵۵ ماده و با تمرکز بر اثر بخش کردن نخبگان و ایجاد زمینه برای استفاده از ظرفیت ایشان در دستگاه‌های اجرایی، آماده کرده است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست‌ هم‌افزایی مسئولان بنیاد ملی نخبگان و جمعی از نمایندگان خانه ملت به منظور ایجاد بسترهای مناسب برای افزایش حمایت از نخبگان در محل بنیاد برگزار شد.

در این نشست، سید سلمان سیدافقهی؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه این بنیاد خانه نخبگان است، گفت: افتخار می‌کنیم که بنیاد ملی نخبگان با تدبیر مقام معظم رهبری و دغدغه‌مندی ایشان نسبت به موضوع نخبگان شکل گرفته و بعد از دو دهه به بلوغ رسیده و منشا اثر است و برخی از افرادی که در سال‌های گذشته از حمایت‌های این بنیاد بهره‌مند شدند، حالا در زمره مسئولان کشور و مدیران میانی قرار دارند.

وی افزود: بنیاد ملی نخبگان یک شجره طیبه است که عرض و طول بسیار زیادی پیدا کرده و قطعاً در آینده، انقلاب و نظام را بیش از پیش منتفع خواهد کرد.

بنیاد ملی نخبگان از تشکیل هسته‌های مسئله‌محور پژوهشی حمایت می‌کند + شیوه‌نامه

ضرورت وجود هسته‌های اندیشه‌ورزی در کنار کمیسیون‌های مختلف مجلس شورای اسلامی

سیدافقهی با بیان اینکه محور فعالیت‌های بنیاد ملی نخبگان سند راهبردی کشور در امور نخبگان است، اظهار داشت: این سند به حدی از نظر حضرت آقا اهمیت دارد که ایشان در دیدار با نخبگان و مسئولان در سال 98 فرمودند که یکی از مشکلات مهم در حوزه علم و فناوری کشور عمل نشدن به این سند است و اجرایی شدن سند را مطالبه کردند.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه بنیاد ملی نخبگان مسئول مستقیم نظارت بر اجرای سند راهبردی کشور در امور نخبگان است، ادامه داد: طبق بندها و بخش‌های مختلف این سند، بنیاد ملی نخبگان باید در همه سطوح حاکمیتی و قوای سه گانه و حتی نیروهای مسلح پشتیبانی فکری و اندیشه‌ورزی نخبگان را محقق کند. مصداق دیگر از اجرایی شدن این سند اینست که در کنار کمیسیون‌های مختلف مجلس شورای اسلامی باید هسته‌های اندیشه‌ورزی با حضور نخبگان تشکیل شود تا این افراد به تناسب و فراخور موضوعات مختلف به مجلس شورای اسلامی کمک فکری دهند.

لزوم تشکیل هیئت‌های اندیشه‌ورزی در تمام دستگاه‎های اجرایی کشور

سیدافقهی یادآور شد: البته این مورد در حال حاضر توسط مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی محقق شده است، اما فراموش نکنیم بنیاد ملی نخبگان مسئولیت ایجاد چنین فضایی در تمام کشور را بر عهده دارد و باید در تمام دستگاه‌ها هیئت‌های اندیشه‌ورزی را تشکیل دهد.

وی با اشاره به لزوم شناسایی استعدادهای برتر در سراسر کشور، تصریح کرد: مسئله شناسایی به حدی مهم است که رهبر معظم انقلاب بارها بر آن تاکید داشته و فرمودند فرایندها باید به گونه‌ای طراحی شوند که هیچ استعدادی حتی در دورترین نقاط کشور مورد غفلت قرار نگیرد. ایشان فرمودند اگر فردی استعداد ویژه داشته باشد، به دنیا بیاید، رشد کند و بدون آن که استعداد او شناسایی شود از دنیا برود، در حق او ظلم شده است. به همین دلیل است که حضرت آقا تاکید دارند از بین میلیون‌ها جوان ایرانی حتی یک استعداد هم نباید هدر رود. این مطالبه ایشان تکلیفی سنگین بر ذمه بنیاد ملی نخبگان است تا توان خود را برای شناسایی استعدادهای متنوع در سراسر کشور به کار بگیرد.

تعامل و همکاری بنیاد ملی نخبگان با اتاق بازرگانی

سیدافقهی اضافه کرد: در حوزه کارآفرینی نیز بنیاد ملی نخبگان برنامه ویژه طراحی کرده و تلاش دارد در تعامل و همکاری با اتاق بازرگانی، نخبگان بخش خصوصی را شناسایی کند تا به عنوان استاد راهبر، مستعدان برتر این حوزه را در مسیر نخبگی تا تبدیل شدن به کارآفرینان برتر آینده هدایت کنند. البته بستر اصلی برای اثربخشی نخبگان در اقتصاد، دستگاه‌های اجرایی هستند؛ چراکه بیش از 70 شرکت‌ بزرگ کشور دولتی مدیریت می‌شوند. به همین دلیل مسیر اثربخشی نخبگان در اقتصاد نیز باید از دولت بگذرد.

نهادها، دستگاه‌های دولتی در قبال نخبگان مسئولیت دارند/ تشکیل کمیته پیگیری امور نخبگان

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: بر همین مبنا، رئیس جمهور وظایف محوله هر دستگاه در قبال نخبگان را به تفکیک ماموریت‌ها و رسالت‌های هر وزارتخانه و دستگاه ابلاغ کردند. این یعنی هر نهاد دستگاه و وزارتخانه دولتی با توجه به ماموریت‌ها و وظایف خود در قبال نخبگان مسئولیت دارد. از طرفی، طبق این ابلاغیه در هر وزارتخانه نیز کمیته پیگیری امور نخبگان به ریاست شخص وزیر و دبیری یکی از معاونان تشکیل خواهد شد تا اموری مانند پایش و رصد فعالیت نخبگان جذب‌شده در وزارتخانه مذکور و نگهداشت آنان و همچنین ایجاد زمینه برای اثربخشی حداکثری نخبگان را محقق کند. این دو هدف طبق آسیب‌شناسی از مرحله اول جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی تعیین شده‌اند.

تعامل مجلس با بنیاد الزامی برای فضای نخبگانی

وی تعامل و همکاری مجلس شورای اسلامی با بنیاد را یکی از الزامات امروز فضای نخبگانی کشور دانست و تاکید کرد: مهمترین نیاز امروز نظام نخبگانی، تصویب قوانینی است که با اتکا بر آن بتوان نقش نخبگان را در دستگاه‌های مختلف حاکمیتی و دولتی افزایش داد.

همراهی دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها با نخبگان نیاز به قانون مصوب مجلس دارد

سیدافقهی ادامه داد: گرچه سند راهبردی کشور در امور نخبگان، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و یک سند بالادستی و به مثابه قانون است، اما واقعیت این است که این سند از الزام کافی برای همراهی وزارتخانه‌های مختلف به جز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برخوردار نیست و همراهی دستگاه‌های اجرایی و وزارتخانه‌ها نیاز به قانون مصوب مجلس شورای اسلامی دارد.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: بر اساس همین نیاز، بنیاد ملی نخبگان پیش‌نویس لایحه قانون حمایت جامع از نخبگان ایرانی را در 55 ماده و با تمرکز بر اثر بخش کردن نخبگان و ایجاد زمینه برای استفاده از ظرفیت ایشان در دستگاه‌های اجرایی، آماده کرده است که در صورت تصویب در مجلس شورای اسلامی می‌تواند بسیاری از مشکلات موجود را رفع کند.

احکامی پیشنهادی برای برنامه هفتم توسعه

سیدافقهی در ادامه با بیان اینکه این قانون بر حمایت مستقیم از نخبگان تاکید ندارد، گفت: این مسئله یک تجربه شکست‌خورده است. از طرفی بنیاد ملی اعتقاد دارد اگر فرد نخبه به اثربخشی برسد از حمایت مالی مستقیم بی‌نیاز خواهد بود. همچنین تصویب احکام پیشنهادی در برنامه هفتم توسعه نیز یکی دیگر از زمینه‌هایی است که مجلس شورای اسلامی می‌تواند نظام نخبگانی کشور را همراهی کند؛ به خصوص اینکه در سال‌های اخیر رهبر معظم انقلاب بر استفاده از نخبگان تاکید کرده و آن را مطالبه کردند.

ضرورت حمایت مجلس شورای اسلامی از بنیاد ملی نخبگان

وی با اشاره به مشکلات بودجه بنیاد ملی نخبگان، نیز یادآور شد: در سال گذشته تنها 47 درصد بودجه بنیاد ملی نخبگان محقق شد و همین امر سبب شد بخش زیادی از تعهدات سال گذشته انجام نشوند. با توجه به اینکه بنیاد ملی نخبگان برنامه‌های تحولی متنوع و متعددی دارد و این بنیاد با تاکید مقام معظم رهبری ایجاد شده و ایشان همواره بر نقش مهم و راهبردی آن اشاره کردند و رئیس جمهور نیز بارها موضوع نخبگان را از الزامات کشور دانسته،‌ انتظار می‌رود مجلس شورای اسلامی در بخش بودجه بنیاد ملی نخبگان را بیش از گذشته حمایت کند.

برنامه گفتاورد ملی نخبگان اجرایی می‌شود

سیدافقهی در پایان با بیان اینکه حمایت از نخبگان در لایه اندیشکده‌ای هزینه‌بر نیست اما به شدت برای کشور اثربخش است، گفت: در لایه اندیشکده‌ای، بنیاد ملی نخبگان برنامه گفتاورد ملی نخبگان را در سال جاری به صورت رقابت ملی اجرا می‌کند تا نخبگان حول مسائل کلان کشور با یکدیگر مناظره کنند. قطعاً رسانه‌ای شدن نظرات نخبگان سبب پیدا شدن راهکارهای برون‌رفت از مشکلات فعلی کشور خواهد شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا سلیمی؛ عضو هیات رئیسه مجلس و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین حسین‌زاده بحرینی؛ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، عبدالحسین روح‌الامینی؛ نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، سمیه رفیعی؛ نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، ابراهیم عزیزی؛ رئیس کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه مجلس شورای اسلامی، مهدی شریفیان؛ نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس از جمله نمایندگان مدعو در این نشست بودند که به بیان نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند.

تاکید بر اهمیت نقش و جایگاه بنیاد ملی نخبگان و جلوگیری از انحراف در ماموریت‌ها و کار ویژه بنیاد، ضرورت ثبات بنیاد و اصول کلی آن، حمایت جدی در بحث بودجه‌ از بنیاد ملی نخبگان، وجود نگاه پدرانه به استعدادها و نخبگان کشور و لزوم توجه جدی به نخبگان علوم سیاسی و حفظ نقش نخبگان در چرخش قدرت، جلوگیری از افتادن در دور باطل در تعریف اهداف خرد و کلان بنیاد ملی نخبگان و موازی‌کاری و اجرای ماموریت‌های سایر دستگاه‌ها و نهادها، ضرورت تعریف برش ماموریتی و وظایف نخبگانی در سایر دستگاه‌های اجرایی و افزایش تعامل بنیاد ملی نخبگان با دیگر دستگاه‌ها از جمله موارد مطرح شده از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این نشست بود.

تلاش برای برنامه‌ریزی در راستای استمرا مسیر نخبگی، تعریف مشوق‌های مشخص نخبگانی و به کارگیری نخبگان در جایگاه‌های مناسب و متناسب با تخصص ایشان و ایجاد فصل مشخص برای نخبگان در برنامه هفتم توسعه، ایجاد فضا و بستر در خور برای دسترسی نخبگان به منابع تحقیقاتی و ایجاد شرایط استمرار فعالیت‌های پژوهشی نخبگان، کمک به نخبگان با تسهیل و تسریع فرایندهای تبدیل ایده به محصول و راهبری نحوه‌ی رفع موانع و کنار زدن سدها در مسیر نخبگان در انجام مسئولیت‌ها و فعالیت‌ها به ویژه در شرکت‌های دانش بنیان، ایجاد کریدور و مسیر ارتباطی نخبگان ایرانی خارج از کشور و فراهم‌سازی امکان تزریق توان متخصصان غیرمقیم در بستر تعاملات دو طرفه و همچنین تسهیل راه‌های ارتباطی به منظور ایجاد بستر تبادلات فرهنگی، اجتماعی، علمی و فرهنگی و افزایش ارتباطات بین‌المللی در حوزه صنعت، دانشگاه و مراکز تحقیقاتی از دیگر مواردی بود که مورد اشاره قرار گرفت.

همچنین، پیگیری مطالبات نخبگان در رسانه‌های کشور و ارتباط مرتب و مشخص میان دولت و مجلس، لزوم ایجاد جهش مطلوب در حوزه نخبگانی کشور، افزایش انعکاس صدای نخبگان و بنیاد ملی نخبگان و توجه بیشتر به بانوان نخبه و به‌ویژه بانوان متخصص و مهارت‌محور، جلوگیری از محصور شدن در قالب‌ها و شاخص‌های شناسایی نخبگان، ایجاد مطالبات جدید از سوی بنیاد ملی و لزوم شکل‌گیری ساز و کار ارتباط جدی بنیاد ملی نخبگان با مجلس شورای اسلامی در قالب ارتباطی منسجم و قوی و به‌ویژه ارتباط با کمیسیون‌های مجلس از جمله دیگر مباحث عنوان شده در این نشست توسط نمایندگان خانه ملت بود.

فرشاد سلیمانی؛ معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان، یاسین کیخا؛ معاون سرآمدان و نخبگان، رسول محمدقلی؛ معاون مستعدان و آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان، مسعود هاشمی؛ دستیار امور مجلس و دولت و محمدعمار امینی؛ مدیرکل دفتر طرح و برنامه بنیاد دیگر حاضران در این نشست بودند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۹۸ درصد پذیرفته شدگان ان. جی. ال دهلران بومی هستند
  • پاک‌ترین و آلوده‌ترین کشورهای جهان
  • نمره قبولی اکسپو ۲۰۲۴؛ نمایشی از قدرت، اقتدار و امنیت ایران
  • لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد
  • جزئیات آلودگی‌ هوا در شهرهای خوزستان
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • دستگیری متهمان ۲۰ فقره سرقت از اماکن دولتی و خصوصی در طرقبه شاندیز
  • جزئیات آلودگی هوا در استان خوزستان
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت